Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Divi kaķi ēd no sarkanas bļodas

Kā veicināt kaķa gremošanas sistēmas veselību

5 minūtes lasāmviela
Pro Plan logo
Sponsorējis Pro Plan
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more

Laba gremošanas sistēmas darbība ir viena no lieliskas veselības atslēgām.

Sagremojot un absorbējot barībā esošās vērtīgās vielas, kaķis uzņem visas uzturvielas, kas nepieciešamas, lai saglabātu lielisku veselību. Tā kā tava mīluļa veselība ir ārkārtīgi svarīga, ir dažas lietas, kas tev jāzina par kaķu gremošanas sistēmu, lai pareizi risinātu iespējamās problēmas, - par tām lasi turpmākajā tekstā.

Cik ilgs ir kaķu gremošanas laiks?

Kaķi ir salīdzinoši mazi dzīvnieki, tāpēc, lai pienācīgi sagremotu barību, tiem ir nepieciešamas no 10 līdz 24 stundām. Kaķi ir arī dabiski gaļēdāji, kas nozīmē, ka tiem ir obligāti uzturā jānodrošina gaļa. Par to liecina fakts, ka to zobi ir attīstījušies griešanai, nevis košļāšanai. Tādējādi, kaķi ēdot norij gaļu gabaliņos, un tās apstrādei nepieciešams ilgāks laiks.

Kas kaķiem izraisa gremošanas problēmas?

Pastāv vairāki iespējamie cēloņi kaķu gremošanas problēmām, bet visbiežāk tie ir saistīti ar to, ka mājas mīluļi nejauši norij cietus priekšmetus. Norijot kaut ko, kas nav barība, piemēram, kociņus, plastmasu vai pat nelielus akmentiņus, iekšējais ""barības"" tranzīts, visticamāk, aizņems ilgāku laiku, kamēr kaķis mēģinās tos sagremot. Šādā gadījumā noteikti pēc iespējas ātrāk sazinies ar veterinārārstu, jo šī problēma var nopietni ietekmēt tava kaķa gremošanas sistēmu, ja tā netiks risināta nekavējoties.

Arī augi var izraisīt aizsprostojumus, jo kaķa gremošanas sistēma nespēj ļoti labi pārstrādāt augu izcelsmes materiālus. Tāpēc ir svarīgi paturēt prātā arī šo faktoru, jo īpaši, ja mājās ir dekoratīvie augi.

Vēl viens iespējamais kaķu gremošanas traucējumu cēlonis ir parazitāras infekcijas. Šo infekciju izplatītie simptomi ir, sākot no dehidratācijas jeb atūdeņošanās un svara zuduma līdz diskomforta sajūtai vēderā. Lai gan tas var izklausīties biedējoši, esi drošs - šīs problēmas var viegli ārstēt ar medikamentiem.

Lai gan ir pilnīgi normāli, ka kaķi sevis kopšanas procesa laikā norij matus, ja tos norij vairāk nekā parasti, tas ietekmē arī gremošanu. Pārmērīga kopšana, kā rezultātā gremošanas sistēmā uzkrājas matu kamoli (/articles/cats/health/digestion/cat-hairballs), var liecināt par stresu vai pat garlaicību, un šāda uzvedība kalpo kā mehānisms, kā tikt galā ar stresu. Tāpēc ir vērts pievērst uzmanību šādām izmaiņām kaķa uzvedībā.

Cik bieži būtu jābaro kaķis?

Izveidojot savam kaķim piemērotu barošanas režīmu, nodrošināsi, ka kaķis saņems visas nepieciešamās uzturvielas īstajā laikā, un līdz minimumam samazināsi gremošanas problēmu risku. Atkarībā no tava kaķa pielāgošanās spējām pastāv trīs veidi, kā to īstenot.

Barošanas grafiks, kas orientēts uz 2 maltītēm dienā (no rīta un vakarā), ir izrādījies ļoti efektīvs, ja tavs mērķis ir uzraudzīt barības uzņemšanu un sekot līdzi jebkādām uzvedības izmaiņām. Ja tomēr tavas gaitas neļauj plānot barošanu, vari izvēlēties arī kaķa barošanu brīvā režīmā. Tas nozīmē, ka tavam kaķim vienmēr jābūt pieejamai barībai, ko viņš var saņemt, kad vien jūtas izsalcis.

Ja pirmais variants rada risku, ka kaķis starp maltītēm būs izsalcis, tad otrais variants var izraisīt pārēšanos un galarezultātā - arī aptaukošanos. Tāpēc abu plānu kombinācija varētu izrādīties labākā izvēle. Piemēram, tu varētu barot savu kaķi ar konserviem noteiktos dienas laikos, bet starp maltītēm atstāt pieejamu arī cieto barību, lai kaķis varētu to atrast. Ja neesi pārliecināts, kuru no šiem variantiem izvēlēties, izmēģini visus trīs variantus un noskaidro, kurš no tiem tev un tavam kaķu draugam ir piemērotākais.

Kaķa gremošanas problēmu pazīmes

Ja kaķis nesagremo barību pietiekami, viena no biežākajām pazīmēm ir nepienācīgi veidoti izkārnījumi vai pat caureja. Kaķis var vemt, zaudēt svaru, tam var būt blāvs apmatojums, un tas var šķist apātisks. Turklāt, ja tavam kaķim mainās tualetes apmeklēšanas režīms vai pēkšņi zūd apetīte vai enerģija, tas var liecināt arī par to, ka viņam ir grūtības sagremot barību. Ja ievēro kādu no šiem simptomiem un tu raizējies par kaķa gremošanas sistēmas veselību, konsultējies ar veterinārārstu.

Kas kaķim jāēd?

Kaķi ir gaļēdāji — to ķermenis ir pielāgots barībai, kuras pamatā ir gaļa. Kaķa zobi ir veidoti tā, lai tas varētu noķert un saplosīt medījumu, savukārt gremošanas sistēmas un vielmaiņas galvenais uzdevums ir pārstrādāt augstu olbaltumvielu un tauku daudzumu, ko satur dzīvnieku audi.

Kaķim nepieciešamas noteiktas uzturvielas, kas atrodamas tikai dzīvnieku audos, piemēram, aminoskābe taurīns un taukskābe arahidonskābe. Tālab kaķim nav piemērots veģetārs uzturs. Kvalitatīvas olbaltumvielas palīdz kaķiem uzturēt muskuļu masu, veselīgu ādu un apmatojumu un ir vitāli svarīgas imūnsistēmas darbībai.

Sabalansēts uzturs kaķiem satur arī augstas kvalitātes taukvielas, tostarp Omega 3 un Omega 6 taukskābes, kā arī atlasītas šķiedrvielas gremošanas sistēmas darbības veicināšanai un vitamīnus un minerālvielas vispārējai kaķa veselībai. Viegli sagremojami ogļhidrāti ir vērtīgs enerģijas avots.

Atkarībā no tava kaķa vēlmēm vari to barot ar sauso vai konservēto barību, vai arī ar abu veidu barību kombināciju. Ja ir gremošanas traucējumu pazīmes, vislabāk būtu lietot, galvenokārt, konservēto barību, kas satur daudz mitruma un var veicināt gremošanu.

Kā veicināt kaķa gremošanas sistēmas veselību

Kvalitatīva barība palīdz kaķim optimizēt gremošanas sistēmas darbību. Savukārt, ja kaķim ir jutīga gremošanas sistēma vai viegli gremošanas sistēmas darbības traucējumi, tu vari palīdzēt, dodot kaķim barību, kas satur:

  • viegli sagremojamas augstas kvalitātes sastāvdaļas, lai samazinātu zarnu darba slodzi;
  • atlasītus olbaltumvielu avotus, lai samazinātu nevēlamu blakusparādību veidošanos kuņģa-zarnu traktā;
  • viegli sagremojamas olbaltumvielas, lai palīdzētu veicināt pārtikas toleranci;
  • prebiotikas, lai uzlabotu baktēriju līdzsvaru zarnās;
  • šķiedrvielas, lai stiprinātu zarnu šūnas un atvieglotu barības vielu tranzītu cauri zarnām.

Uzzini par ieguvumiem, ko sniedz draudzīgās baktērijas

Probiotikas (dzīvas labvēlīgās baktērijas) var būt noderīgs līdzeklis gremošanas sistēmas veselības veicināšanā kaķiem. Jautā savam veterinārārstam par PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline FortiFlora® (/cat/cat-food/product-proplan-veterinary-diets-fortiflora-cat-supplement), kas veicina kaķu zarnu veselību un mikrofloras līdzsvaru (īpaši stresa situācijās). Tāpat ir pierādīts, ka tā uzlabo fekāliju kvalitāti kaķēniem.

Tagad, kad esi uzzinājis, kā uzlabot kaķa gremošanu, izlasi, ko darīt, ja tavam pūkainajam draugam ir izvēlīga attieksme pret barību (/articles/cats/feeding/guides/how-to-feed-a-fussy-cat).